Ferietid er dessverre ofte høysesong for innbrudd og skader på boliger. Det er ikke morsomt å komme hjem til ubehagelige overraskelser. Vil du unngå en kjedelig avslutning på ferien, kan det derfor være lurt å gjøre noen forberedelser samtidig som du pakker kofferten.

Sjekk forsikringene dine
Vet du hvilke verdier du har, og om du er godt nok dekket? Mange undervurderer det de sitter på, og det kan derfor være fornuftig å ta en årlig gjennomgang av eiendelene dine. Når regnet du for eksempel sist på hva innboet ditt er verdt?

LES OGSÅ: Du eier mer enn du tror

Eika Forsikring anbefaler alle å installere FG-godkjent alarm på boligen før du reiser bort på ferie. Kobler du alarmen opp mot brannalarm, er du sikret at noen kommer raskt til stedet om ulykken skulle være ute.
Husk at du også må sørge for at Eika Forsikring vet at du har installert alarm. Det kan faktisk gjøre prisen på boligforsikringen din billigere.
En prat med din lokale rådgiver kan derfor være gull verdt nå før ferien. I banken kan de hjelpe deg så du har riktig forsikring, med riktig dekning.

Andre gode tips
Det er mye å huske på i innspurten før ferien. Denne lille huskelisten kan det være lurt å gå gjennom før du låser døra og drar din kos.

1. Ikke fortell på sosiale medier at du er på ferie. Tyver følger også med, og når du poster bilder av familien fra Gran Canaria, får de bekreftet at ingen er til stede på hjemmeadressen din.

2. Trekk ut kontakter på alle elektriske apparater før du reiser. Sommervær i Norge kan også bety lyn og torden. Er støpselet ute av kontaktene, er faren mindre for at noe går i stykker dersom det slår ned i nærheten av din bolig.

3. Be naboen om å putte litt søppel søppeldunken du har stående ute, mens du er på ferie. Kjeltringer er lure, og dersom de ser at søppeldunken er tom dag etter dag, kan de begynne å ane ugler i mosen.

4. Sørg for at naboen vanner blomstene dine, både ute og inne. Slik visner de ikke og gir et signal om at du er bortreist.

5. Få noen til å ta inn posten, eller omadresser, mens du er på ferie. Aviser som ligger slengt utenfor oppgangen, eller fulle postkasser er et tydelig «ingen hjemme»-signal til den som går forbi.

6. Ikke la verdigjenstander ligge framme. Det kan gjøre det ekstra fristende å bryte seg inn.

7. Ta bilder av innboet ditt, også det som ligger i skuffer og skap. Lagrer du det i en skytjeneste, har du alltid oversikt over det du eier, og kan lett få oversikt om noe skulle bli stjålet eller ødelagt.

8. Bruk timer på lys, og sett gjerne en skitten kaffekopp på kjøkkenbenken. Da ser det mer ut som om noen er hjemme.

9. Sjekk at alle dører er låst, og at eventuell alarm er slått på. Du trenger ikke gjøre det enklere enn nødvendig for eventuelle ubudne gjester.

God ferie!